hem ücretsiz yazılım hem de açık kaynaklı bir yazılım olan ve internet explorer'a rakip durumundaki internet bağlantı aracıdır.
çeşitli eklentiler sayesinde internet kullanımını kolaylaştıran güvenlik ve hız konusunda destekleyici özellikleri bulunan internet yazılımıdır.
firefox kimi internet kullanıcıları tarafından "hafif, güvenli ve etkin" olarak tanımlanır..
kullananlar bilirler hava durumundan müzik eklentilerine kadar internet explorerda uygulanamayan birçok özellik tek elde toplanmış ve pratikliği arttırmıştır..
kullanım kolaylığı sağlayan eklentileri ile internet kullanımını hızlandırmış kişiselleştirilmiş internet sağlayıcısıdır.
tavsiye edilen bazı eklentiler:
foxytunes : müzik kontrol eklentisidir.
piclens : sayfada mevcut oln fotoğrafların toplu olarak 3 boyutlu ortama taşınıp izlenmesini mümkün kılan eklentidir.
stumbleupon : tercih edilen alanlarla ilgili internette mevcut milyonlarca siteyi bulur ve büyük sörf başlamış olur.
türkçe facebook ve türkçe youtube : youtube ve facebook'un kolay kullanım için.
cooliris previews : gezindiğiniz sayfalarda tıklamaya çekindiğiniz linkleri küçük ve geçici bir sayfada sizin için açar.
download helper : her tür youtube videosu ve flash dosyasının tek tıkla bilgisayarınıza indirmede etkilidir.
flashblock : kotalı internet kullanıcılarını için gerekli olan ve her sitede mevcut ve gereksiz olan flash dosyasının açılmasını engelleyerek kullanım kolaylığı ve hız sağlar.
webmail notifier : mail adreslerine bakmak için hergün şifre yazmaktan bıkanlar için mükemmel bir eklentidir. kaydettiğiniz mail adreslerine gelen mail sayısını firefoxunuzun sağ alt köşesinde devalı olarak takip edebilirsiniz.
internet explorer'dan daha iyi olduğu ısrarla söylenen browser. şahsım tarafından denendi fakat pek bir güzelliği pek bir iyiliği görülemedi. ismi güzel gibi az, başka pek bir dalga yok.
mozilla firefox ya da diğer bilinen adıyla firefox mozilla firması tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu, internet explorer''in en büyük rakibi olan bir web tarayıcısıdır. bu tarayıcının güzel yönü birçok eklenti sayesinde web tarayıcının daha da işlevsel hale gelmesidir. örneğin web tarayıcınız açıkken aynı anda hava durumu, ip no v.b. birçok şeyi görebiliyorsunuz. ayrıca ie tab adlı bir eklenti sayesinde internet explorer''a mozilla firefox kullanırken, firefox''un tarayıcı sayfasına gömülü olarak erişebiliyorsunuz. yani aynı anda iki farklı tarayıcıyı kullanabiliyorsunuz. mozilla firefox''un en son çıkan sürümü 30 haziran 2009 tarihinde çıkmış olan mozilla firefox 3.5 versiyonudur.
3.6 versiyonu çıkmıştır. en göze çarpan özelliği persona dedikleri zımbırtı. bildiğin tema aslında ama artık tek tıkla ayarlanabiliyor, yok yeniden başlat bilmem ne yok artık, şukela olmuş gibi görünüyor.
onun dışında hızını bilmem kaç milisaniye artırmış olabilir bilemiyorum ama gözle görülebilecek kadar büyük bir fark göremedim.
bazı eklentiler 3.6 uyumlu olmadığından artık kullanılamıyor, ama 3.5.7 versiyonuyla uyumlu olmayan smart bookmarks bar eklentisi bu sürümle yeniden uyumlu hale gelmiş.
ha bir de şöyle bir sorun var(tabi bunu sorun olarak görene)
artık bir linke yeni sekmede aç dediğinizde en sonda değil, tıkladığınız sekemenin hemen yanında açılıyor, ama panik yapmayın çözümü var,
adres çubuğuna about:config yazın, browser.tabs.insertrelatedaftercurrent ayarını false olarak değiştirin ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edin.
an itibariyle bendeki sürümü bazı işlemleri gerçekleştiremeyen browser. öyle ki ders kayıt işlemimi bunun üzerinden yapamadım ve entry silme mekanizması başlığına girmiş olduğum #336348 nolu entari de bu sorundan kaynaklıymış başka browserlardan giriş yaptığımda anladım. neyse ki fazla uzun sürmedi bunu fark etme sürecim. panik yok beyler.